Bilreparation - Allt du behöver veta om Bilreparation
Bilreparation på märkesverkstad eller hos en fri bilreparatör?

När du ska reparera bilen kan du välja mellan att lämna in bilen på en märkesverkstad men du kan också utföra bilreparationen hos en fri bilreparatör som utför bilreparationer på alla bilmärken.

Reparera bilen på märkesverkstäder

De finns flera fördelar att reparera bilen på en märkesverkstad. Om en bilverkstad endast utför bilreparationen på ett bilmärke så lär bilreparatörerna sig vilka fel som finns på olika bilmodeller och vet hur felen bäst åtgärdas.

Förutom kunnandet om bilmärket så använder en märkesverkstad garanterat endast originalbildelar vilken är en trygghet även om priset är lite högre. Dessutom kan vissa personer som vill köpa din begagnade bil senare värdera bilservicen och stämpeln i bilens servicebok från en märkesverkstad högre än om någon annan genomfört bilreparationen.Bilreparation på fri bilverkstad

Det finns många som kan utföra bilreparationen på din bil oavsett vilket bilmärke du har. Den största fördelen med att reparera eller laga bilen på en bilverkstad som inte är ansluten till ett specifikt bilmärke är att kostnaden för reparationen är billigare eller till och med betydligt lägre än motsvarande reparation på märkesverkstaden.

Det finns flera olika anledningar till att det blir billigare att bilreparationen är billigare på den fri bilverkstaden:

  • Timpriserna är lägre för en egen bilverkstad än en större märkesverkstad.
  • Märkesverkstaden har fasta tider vad varje bilreparation tar i tid men ofta går reparationen snabbare.
  • De fria bilreparatörerna kan köpa vilka bildelar som helst och behöver inte köpa märkesdelar vilka ofta kan vara fem och ända upp till tio gånger så dyra som motsvarande bildel via en annan leverantör.
  • En mindre bilverkstad kan tänka sig att använda begagnade bildelar som de efter överrenskommelse med dig köpt från en bilskrot.

De största fria bilreparationskedjorna

Det finns väldigt många bilverkstäder som inte är kopplade till några specifika bilmärken. Många av bilreparatörerna är anslutna till någon bilreparationskedja. De största kedjorna för bilreparationer är:

  • Mekonomen som har över 1000 bilverkstäder anslutna och gör bilreparationer på alla bilmärken.
  • MECA har över 325 anslutna bilverkstäder och använder bara originaldelar.
  • AutoExperten har 360 verkstäder anslutna.